17 okt. 2013

Grynkorvens dag.


-Kan det finnas kanelbullens dag, semlans dag och alla möjliga andra dagar så vi ska också ha Grynkorvens dag, sa Börje Brelid. Jag föreslår 3:e torsdagen i oktober som Grynkorvens dag. Den dagen är ledig.....

Detta sagt 2005 i samband med instiftsarbetet. Förslaget biträddes av de andra stiftarna. Grynkorvens dag skrevs in i stadgarna.

Ett syfte med Grynkorvens dag är att var helst -på krogar eller andra offentliga matserveringar- ska denna dag på menyn finnas Grynkorv med adekvata tillbehör i lyxförpackning.  Allt i förhoppning att därmed skapa Grynkorvsberoende hos gästerna och därmed regelbunden servering/efterfrågan övriga 364 dagarna på året. 

Ett annat syfte är att hos varje Grynkorvsvän oavsett boende i slott eller koja så ska denna dag därstädes under extra högtidliga former serveras Grynkorv. Till frukost, lunch, middag, nattamat det är egalt, men Grynkorv ska stå på bordet vid minst ett tillfälle denna dag. Liksom med jämna (och ojämna men täta) mellanrum övriga delar av  året. 

Särskilt viktigt är att skapa ett Grynkorvsberoende hos det uppväxande släktet för att därmed säkerställa Grynkorvstraditionernas fortlevnad. Firandet av Grynkorvens dag är då ett viktigt finstämt instrument. 

Grynkorvens dag ska vidare högtidlighållas i lämplig lokal dit Sällskapets medlemmar inviteras för gemensam Grynkorvsmåltid, underhållning, allmän förbrödring och försystring. Och i övrigt avhandling av gemensamma intressen. Dit räknas Sällskapets Grynkorvens Vänner - Grynkorvsakademiens väl och ve.

Det åligger vidare alla Grynkorvsakademiens medlemmar att med alla medel (ehuru dock lagliga) verka för att Grynkorvens dag blir s.k. "röd dag" i almanackan. I varje fall allmän flaggdag.

"Det är verkligen inte min favorit"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar